Back to top

Dlaczego warto stawiać na zdrową żywność?

Dlaczego warto stawiać na zdrową żywność?

Wpływ żywności na nasze zdrowie

Wiele chorób cywilizacyjnych bierze się z pośpiesznego trybu życia oraz z niewłaściwej diety. Na półkach sklepowych znajdujemy głównie produkty przetworzone, które wzbogacane są składnikami polepszającymi smak, konserwantami oraz cukrem. Warzywa i owoce, które nie pochodzą z ekologicznej uprawy mają często przekroczone normy pestycydów i insektycydów. Konwencjonalna produkcja roślin dopuszcza do stosowania w uprawie wiele środków ochrony roślin, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, czasami powodują alergie pokarmowe i wiele nietolerancji pokarmowych. Mięso może posiadać pozostałości antybiotyków oraz hormonów, co negatywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Niektóre dodatki do żywności mają potencjał mutagenny i kancerogenny.

Jakie warunki musi spełnić zdrowe jedzenie?

Zdrowa i bezpieczna żywność pochodzi z upraw ekologicznych oraz z rolnictwa zrównoważonego, jest wolna od pozostałości środków ochrony roślin, nie zawiera dodatków cukru ani konserwantów. Zwierzęta hodowane na mięso nie są traktowane antybiotykami oraz hormonami wzrostu, rozwój i karmienie zwierząt odbywa się w sposób naturalny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *